REVALIDATIE

RiksjaCycling Without Age is een van oorsprong Deens initiatief uit 2012 om oudere mensen weer op de fiets te krijgen. Hun beperkte mobiliteit weerhoudt ze er vaak van zelf te gaan fietsen, daarvoor moest een oplossing gevonden worden. Het antwoord was de riksja.
Eind 2014 werden wij benaderd door Boi Huisman. Huisman was een vrijwillige fietser voor het Deense project, en hij had besloten het Riksja fietsen ook voor Nederlandse ouderen toegankelijk te maken.

Wij zagen mogelijkheden om de fietsen waar men in Denemarken op reed op een aantal belangrijke vlakken te verbeteren, en zo begon de ontwikkeling van ons eerste Riksja prototype. De onderscheidende feature van onze Riksja is de treeplank. Bij de bestaande fietsen was deze gevaarlijk, want als er teveel gewicht op komt (bij het instappen bijvoorbeeld), kan de hele fiets naar voren kantelen. Ook is het voor ouderen vaak een heel geklauter om via de plank plaats te nemen op de bank. Daarom besloten we dat onze voetenplank moest kunnen zakken, en wel totdat hij plat op de grond ligt. Nu hoeft er niet meer geklommen te worden; men kan direct op de bank plaatsnemen. Het kantelgevaar is ook meteen verdwenen.
Een andere uitdaging was het combineren van fuseebesturing (zie de pagina over kinderdagopvang -> veilig onderweg) met een zo breed mogelijke bank. Met de bijna 1 meter brede bank zijn we daar prima in geslaagd en door de genoemde besturing rijdt de fiets heel stabiel.

Op het moment zijn we druk bezig met de doorontwikkeling naar de productiefase. De nadruk ligt daarbij op maximaal comfort. Dingen als regenhuiven, dekentjes, wandelstokhouders, etc. etc. komen er allemaal nog op. Houd deze pagina in de gaten voor de voortgang!

Ga naar de modelpagina van model Riksja voor de precieze specificaties, foto’s en personalisatiemogelijkheden.

Sasha‘Sasha’ is een driewieltandem, genoemd naar Saskia en Hans, die hem door ons lieten maken. Saskia heeft MS en is aangewezen op krukken. Fietsen kan ze wel, maar dan toch graag stabieler dan op een tweewieler. Het Redding standaard modulaire frame bleek een goede basis om deze variant op te baseren, en Sasha (Saskia + Hans) bleek een mooie naam voor het model! Het is een zit-ligtandem geworden met een opklapbaar voorstuk, zodat de fiets in lengte is terug te brengen tot 185 centimeter en in een bestelauto meegenomen kan worden.

De Sasha is bijzonder geschikt voor mensen die door hun beperking niet meer goed in staat zijn om zelfstandig te fietsen, of het gewoon niet meer goed durven. Met de Sasha kunnen zij, samen met een ander, weer lekker een stukje fietsen. Samen drijven ze de fiets aan, de berijder achter stuurt. Ga naar de modelpagina van model Sasha voor de precieze specificaties. Aanpassingen om de fiets op u persoonlijk af te stemmen zijn uiteraard bespreekbaar!.

Ga naar de modelpagina van Sasha voor meer informatie.